Elülső keresztszalag műtét

Térdszakadás-kezelés. Keresztszalagműtét

Tartalom

  A különböző térdszalagok sérülései Elülső keresztszalag sérülése Az elülső keresztszalag szakadása a térdízület megcsavarodásával vagy oldalra billenésével jön létre, amikor a lábfej rögzült az egyik irányban és a térd ellentétes irányban térdszakadás-kezelés el felette, de gyakori trauma ugrást követően nyújtott lábbal talajra érkezéskor, ha a térd túlfeszített helyzetben van.

  térdszakadás-kezelés

  Nagyon gyakori a labdajátékokban, mint térdszakadás-kezelés, kézilabda, kosárlabda, a küzdősportoknál, a jégkorongban, korcsolyázásnál és más téli sportoknál. Hátulsó keresztszalag sérülése A hátulsó keresztszalag sérülése lényegesen ritkább az elülső keresztszalag szakadásánál, nagyjából a tizede csupán.

  Módosítva: Mit lehet tenni, ha megsérül a térd? Mikor indokolt a műtét? Nézzük a leggyakoribb térdsérüléseket, és a kezelési lehetőségeket. Térdsérülés: a keresztszalag és a porc sérül leggyakrabban A keresztszalagok sérülését sokszor húzódásnak nevezik, ugyanis ebben az esetben az elülső keresztszalag nyúlik meg vagy térdszakadás-kezelés el — többnyire egy gyors csavaró mozdulat következményeként.

  A térdízület a sérülés után legtöbbször perceken vagy néhány órán belül megduzzad, a duzzanat múltával instabilitás térdszakadás-kezelés vizsgálattal. Csak a sérülés pillanata, valamint az erősen duzzadt ízület fájdalmas, amennyiben egyéb sérülés nem alakul ki, jelentős fájdalom nincs.

  külső ízületi kezelések az ízületek fájnak a zsineg megfeszítése után

  Későbbiekben a térdízület általában nem instabillá, hanem fájdalmassá válik. A mozgáskorlátozottság mértéke térdszakadás-kezelés fájdalomtól és duzzanattól függ.

  ízületi fájdalom és ropogás mi ez

  Oldalszalag-sérülések Oldalirányú erőbehatás az ellenkező oldali térdszalag szakadását, vagy a szalag csontos eredésének a szalag-csont átmenetnél kiszakadását eredményezheti. A sérülés a térd oldalirányú instabilitásához vezet. Ritka azonban, hogy csak az oldalszalag sérüljön.

  lenmag ízületi fájdalmak esetén

  térdszakadás-kezelés Térdszalag-sérülések kezelése A szalagsérülések kezelése kétféleképpen történhet, konzervatív vagy műtéti úton. Az oldalszalagok sérülése esetén a részleges szakadások és nyúlások kezelését legtöbb esetben konzervatív módon végzik, kiemelten fontos a térdszalag sérülés gyógytornája, ami visszaállítja a mozgástartományt és megerősíti a stabilizáló izmokat.

  A keresztszalagok sérülése esetén, azaz teljes szakadás esetén legtöbbször műtéti megoldás keresztszalag plasztika javasolt artroszkópos műtéttel. A szalag pótlása általában a test más részéből vett ínnal pótolható.

  térdszakadás-kezelés kenőcs közös gyógymód

  A keresztszalag plasztikát lényege, hogy a combizmok egyik inát eltávolítják és a sípcsonton, majd a combcsonton képzett csatornába húzzák be, így az ín látja majd el térdszakadás-kezelés korábbi keresztszalag funkcióját. Az oldalszalag műtéti megoldásaként szalag varratot használnak, térdszakadás-kezelés a sérült szalag területét fel kell tárni, a csonkokat varratokkal egyesíteni, majd az ízületet térdszakadás-kezelés.

  1 fokú artrózis, mint a kezelésre ízületi fájdalom ízületi fájdalomkezelés

  Konzervatív eljárást húzódás vagy részleges szalagszakadás után, már közvetlenül a sérülést követően érdemes alkalmazni a mielőbbi gyógyulás elősegítésére. Fontos szerepe van továbbá a műtéti rehabilitációban is.

  Az LCA szakadása — kevés kivételtől eltekintve — a térdízület instabilitását eredményezi. Ekkor a combcsont elcsúszik a sípcsonton, amely során a porcfelszínek, a meniszkuszok, ill. A sérülés idején néha reccsenés, pattanás is hallható.